"Född igår", Nya Teatern 1947-48


"Född igår" hette programmet på Nya Teatern i Stockholm 1947-48. Denna Broadwaykomedi av Garson Kanin handlar om Harry Brock, en förmögen gangster i skrotbranschen, som åker till Washington för att driva igenom ett lagförslag som skall möjliggöra en ytterst tvivelaktig jätteaffär. Till sin hjälp har han en försupen, cynisk, men intelligent advokat och en mutad senator. Han har även med sig sin älskarinna Billie, en före detta balettflicka med mer skönhet än bildning. För att hon inte skall göra bort sig i Washingtonsocieteten skickas hon till en journalist, medarbetare i den radikala New Republic, för att fostras.
Journalisten lyckas allt för bra med sin uppgift. Billie börjar nämligen tänka själv och inser vilken suspekt figur Harry Brock är. Hon och journalisten fattar tycke för varandra och lyckas efter diverse förvecklingar omkullkasta Harrys ljusskygga projekt.
Nya Teaterns chef Per-Axel Branner regisserade uppsättningen där Gunnar Björnstrand spelade huvudrollen som den kriminelle skrothandlaren. Hans kumpaner gestaltades av Georg Funkquist och Tord Stål. Gunn Wållgren gjorde den obildade Billie och som den modige och radikale journalisten sågs Sven Lindberg. 
"Garson Kanins Född igår är ingenting att minnas om ett år, men skaplig underhållning för två och en halv timme, i varje fall när den manövreras så lätt och behändigt som på Nya Teatern i Branners regi och med ett förträffligt lustspelsgarde", menade Dagens Nyheter.
Aftonbladet: "Det var en klar succé, i vilken pjäs och spel hade lika stora andelar. Täta applåder för öppen ridå och ovationer efter ridåfallet garanterar den saken."
"Nya Teatern har så småningom fått en samspelt och homogen ensemble som verkligen kan hålla komeditonen genom en hel kväll. Och dessutom har den ju Gunn Wållgren, en komedienne i stjärnklass", skrev Svenska Dagbladet. 
Expressen: "Först och sist naturligtvis Gunn Wållgren som lekte fram sin Billie Dawn, Kvinnan av Folket med Hjärtat på Rätta Stället, med outtömlig spelfantasi och osviklig grace i den genomförda burlesken."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp