Jarl Borssén i "Musen som röt" 1980

På Restaurang Centralen i Nordstan i Göteborg satt komikern Jarl Borssén uppflugen på en barstol och roade publiken med en 50 minuter lång monolog betitlad "Musen som röt". 
Här fanns ingen sång, ingen dans, inget glitter... Hans enda rekvisita var en bandspelare.
Jarl iklädde sig rollen som Sture Larsson, en medelålders man, ensam och frånskild. Sture delade med sig av sina tankar kring samtiden, livet och döden.
Det var ett djärvt och nydanande grepp att helt ensam försöka fånga den sorlande krogpublikens intresse. I USA var genren redan etablerad genom komiker som Bill Cosby och Lenny Bruce, men i Sverige var det här konceptet oprövat.
"Igår föddes en ny enmansentertainer i Sverige! Att stå ensam på en scen och snacka med en krogpublik i 50 minuter, är en utmaning som få klarar av. Det gör emellertid Jarl Borssén med eftertryck på Centralens nya restaurang. Utan några onödiga publikfriande gester eller slag under bältet får han kroggästerna att sitta fascinerade rakt igenom". skrev Lasse Råde i GT.


Övriga kritiker stämde in i hyllningskören: "Borssén är en god komiker. Och han vill så mycket mer än bara skrattet. Han jobbar med de små nyanserna, och med sin mimik splittrar han det tragiska och känslofyllda han talar om", menade Pia Gadd i Expressen.
Olle Jonson i Aftonbladet: "Trots att enmansshowen varade i hela 50 minuter var tempot hela tiden högt uppdrivet och publiken applåderade förtjust antingen det gällde beskrivningar av eländet på krogen eller en eftertänksam betraktelse efter begravningen. Bitvis tonade Jarl Borssén fram som något av en svensk Dave Allen - mycket tack vare de suveräna texterna författade av Jarl själv och reklammannen Bengt Lundberg."
Kristina Torell i G-P: "Att skämta om döden - går det an på en krog? Ja, visst - när det sker som i Musen som röt blir det just dödsroligt samt dessutom tänkvärt men aldrig vulgärt och aldrig patetiskt. Att göra sig lustig över en person som Sture Larsson är väl inte så svårt men Jarl Borssén raljerar inte, han visar upp sin Sture för krogpubliken med värme och ömsinthet."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp