"Silverbröllop", Vasan 1958-59


Vad gör hustrun till en framgångsrik engelsk diplomat efter att under 20 år ständigt blivit bedragen och förd bakom ljuset? Hon väntar till silverbröllopsdagen och tillkännager då inför familjen att hon ämnar resa till Tanger med en amerikansk miljonär.
Detta är grundintrigen i komedin "Silverbröllop" av Michael Clayton Hutton som Per Gerhard regisserade på Vasan i Stockholm 1958.
Föreställningen artade sig till rena familjefesten då Inga Tidblad och Håkan Westergren stod på scenen tillsammans med sina två barn Meg och Claes-Håkan Westergren. Barbro Hiort af Ornäs och Naima Wifstrand kompletterade rollistan.


Som så ofta med komedier blev mottagandet i pressen ganska svalt: "Det är en London-pjäs med traditionellt tedrickande, patiensläggning och ett evigt flyttande av soffkuddar. Men värst är att författarens produkt inte är stort mer än en scenisk fjäderkudde, som han redan i andra akten själv sätter sig på och plattar ut till teduk med ointressant brodyr", menade signaturen Ahr i Aftonbladet.
Ivar Harrie i Expressen: "Familjefest är det som Vasateatern bjuder stockholmarna på vid säsongsstarten. Michael Clayton Huttons pjäs Silverbröllop är nästan genant enkel och tunn, försvarlig endast som förevändning att få visa upp hela den lyckliga familjen Tidblad-Westergren på en gång."
Per Erik Wahlund i SvD: "Att det är Inga Tidblad som i första hand gör kvällen uthärdlig även för något fordringsfullare åskådare behöver knappast framhållas - lika litet som det behöver sägas att rollen av in absurdum fördragsam societetsdam är en av de mest flatbottnade hon någonsin lär ha skänkt luft, ljus och behag. Men en stor konstnärinna är en stor konstnärinna också när en av hennes huvudfunktioner är att gå mannekäng."
Ebbe Linde i DN: "Men mellan de få ögonblicken av spontan teaterglädje som kvällen rymmer ligger långa sträckor dialog av trä och guttaperka, segt, tjatigt och helt klanglöst. Pjäsen hör till de där som man sett förut, även om man inte skulle ha sett just den."



Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp