"Kaktusblomman", Vasan 1966-68


Vasateaterns chef Per Gerhard hade sett den franska komedien "Kaktusblomman" i Paris och var övertygad om en ny publiksuccé när han själv satte upp pjäsen i Stockholm.
Den handlar om en tandläkare, som har en sköterska, vars charm han inte upptäcker. Han har en älskarinna också men uppger att han är gift. Sköterskan tvingas spela hans hustru och givetvis uppstår diverse förvecklingar och komplikationer.
En skicklig kvartett bestående av Sven Lindberg, Maj-Britt Nilsson, Christina Schollin och Lars Lind spelade de fyra stora rollerna. 
Publiken hade hjärtans roligt på premiären, men recensionerna dagen efter var näst intill förödande. "Vänta med Vasan", var rubriken på Dagens Nyheters recension där Bengt Jahnsson skrev: "Något större intresse kan man omöjligt mobilisera för den kaktusblomma som i höst skall visas på Vasan. Varken pjäs eller föreställning tillhör de minnesvärda. Två fransmän har författat stycket. Är detta så blekt och uddlöst som Stig Ahlgrens översättning låter förmoda, är pjäsens Parissuccé oförklarlig."
Gunnar Falk i Svenska Dagbladet var inte mycket positivare: "Kaktusblomman av de franska herrarna Barillet och Gredy, är en totalt meningslös historia, som publiken bjuds att skratta åt i tre timmar. Det enda anmärkningsvärda - och för all del beundransvärda - med stycket är hur författarna så envist, så tålmodigt, så länge, utan spår av originalitet och egen fantasi, kunnat stapla effekter ur komediens Buttericks-lager, där även repliker finns att hämta."


Leif Zern i Expressen: "Vasateatern började säsongen på onsdagskvällen med Kaktusblomman - meningslösare kan knappast ske, aningslösare kan ingen föreställning vara i sitt förakt för publikens möjligheter att tillgodogöra sig något annat än den värsta soppan av gamla unkna skämt och impotenta lustigheter."
Sixten Ahrenberg i Aftonbladet var något vänligare i sitt omdöme: "Denna fransmännens helt oförargligt menlösa fars är som en meccanolåda, av vilken en rapp regissör med en handfull briljanta aktörer kan bygga en bedårande skapelse. Per Gerhard har också lyckats skruva ihop bitarna till en charmerande rolig föreställning i nödvändigt hisnande tempo. Nödvändigt för att man ska ryckas med. Gavs man tid att tänka vore det fatalt."
"Kaktusblomman" hade haft god förköpsförsäljning tills recensionerna kom. Plötsligt ringde folk och avbeställde sina biljetter, det blev glest med folk i salongen. 
Per Gerhard fann på råd. Han lät publikorganisationen Skådebanan köpa biljetter till vrakpriser under tre veckor framåt och kunde sedan annonsera UTSÅLT i annonserna. Snart började ryktet gå om hur roligt det var på Vasan , folk blev nyfikna på pjäsen och det blev rusning till biljettkassan. 
"Kaktusblomman" spelades 597 gånger och blev Vasans största publiksuccé genom tiderna.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp