Den fryntlige Sune Mangs

Kände ni till att den fryntlige komikern Sune Mangs var en framstående gymnast i sin ungdom? Hans specialtrick var att gå på händer och lägga benen bakom nacken. Han drömde om att bli elitidrottare eller kanske cirkusartist.
Han kom från Österbotten i Finland men hamnade i Sverige redan som åttaåring. Här blev den en gång så tränade gymnasten en av våra tyngsta och mest folkkära scenpersonligheter. Teaterbiten blev han redan som barn, han hade bland annat gestaltat Tommy i "Pippi Långstrump". Men det dröjde ett tag innan teaterkarriären kom igång på riktigt. Först jobbade han som hisspojke på Sidenhuset, sålde kläder på Pub, putsade nysilver på NK samtidigt som han tog teaterlektioner på kvällarna.

Sune Mangs (1932-94)

Riksteatern gav honom några småroller och fler blev det på motsvarigheten Landsteatern i Finland. Första ljusglimten var en revyroll på Lilla Teatern i Helsingfors där han gjorde en uppmärksammad Chaplinparodi. Tillbaka i Sverige hamnade han hos Rune Ek i Uppsala. Där spelade han revy med en flicka som hette Birgitta Andersson och bägge var faktiskt mycket roligare än Uppsalaborna den gången begrep.
Andersson och Mangs följdes åt till Casino och Knäppupp. Andersson blev smärtare och smärtare, men Mangs gick motsatta vägen och blev allt rundare om magen. Sin rondör fick han glädje av på scenen, för att gestalta hovsångerskan Birgit Nilsson, vilket han gjorde i Hagge Geigerts revy, krävdes ju en viss volym.
Många minns säkert också hans sanslösa parodi på baletten "Svansjön" ur en av Beppe Wolgers revyer. 
Genom TV-rutan blev han älskad som den snälle poliskonstapeln i "Söderkåkar" och som glad målarkludd i "Grabbarna i 57:an". Han gjorde även teaterdirektör Sjöwall i TV-versionen av "Ett resande teatersällskap". Det var en roll som låg nära till hands, Sune var själv teaterdirektör med egna sommarrevyer på Gröna Lund under flera år. 
Utöver många skrattframkallande rollprestationer på privatteatrarna blev Sune Mangs också anlitad som seriös karaktärsskådespelare. Han gjorde en vidrig bordellmamma i filmen "Bödeln och skökan" och en ondsint biskop i vikingadramat "Korpens skugga". Båda filmerna regisserades av islänningen Hrafn Gunnlaugsson. 
Sune Mangs avled redan vid 61 års ålder. Hans intresse för mat och dryck medförde flera hjärtinfarkter. Den gamla kupletten "Någonting att äta, någonting att dricka" blev med all rätt något av Sune Mangs signum.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

Barnprogrammet "Svenska Sesam"