"Emil i Lönneberga", Göta Lejon 1984


Vårvintern 1984 gick Astrid Lindgrens "Emil i Lönneberga" upp som barnteater på Göta Lejon i Stockholm. Detta var första gången som Emil visades på en teaterscen. 
Det var en påkostad uppsättning med en stor ensemble, statister, orkester, dessutom en levande katt och en levande höna på scenen.
Alla de välkända scenerna fanns med t.ex. när Emil trär soppskålen över huvudet, när Emil hissar upp sin lillasyster Ida i flaggstången och när han stänger in sin pappa på utedasset.
Eva Broms hade gjort en snygg och fiffig scenografi där man kände igen gården i Katthult. Staffan Götestam regisserade och Lasse Kühler svarade för koreografi.


De två pojkarna Pontus Lantz och Andreas Reutercrona alternerade i rollen som Emil. Anna Hagstedt och Anna-Miranda Sigander delade på rollen som Ida. 
Föräldrarna Anton och Alma gestaltades av Stig Grybe och Christina Schollin. Brasse Brännström axlade rollen som drängen Alfred. 
Siw Malmkvist, som några år tidigare gjort stormande succé som Pippi Långstrump, spelade pigan Lina. Vidare i den långa rollistan sågs bl.a. Fredrik Ohlsson, Brita Billsten, Hans Wahlgren och Dan Nerenius.
"Emil är vinterns bästa barnpjäs!" menade Aftonbladets kritiker Arne Norlin.
Lars Linder i Dagens Nyheter tyckte att historien om Emil i Lönneberga hade blivit en blek musikal: "Av Småland har blivit brädkulisser och teaterdialekt, av folklivet ett vilset staterande. Och själva hyssen räcker rakt inte för att ge liv åt styvt två timmars familjeunderhållning."
Margareta Sjögren i Svenska Dagbladet var betydligt positivare och menade att regissör Götestam lyckats ännu en gång: "Denna föreställning, som nu haft galapremiär på Göta Lejon med en medelpublik på vid pass sju år, går rätt in i hjärtat på åskådaren. Tillsammans med Georg Riedel har denne snillrike regissör vaskat fram en barnmusikal med puls, värme och ett sagolikt gott humör."
"Emil i Lönneberga" blev en framgång på Göta Lejon och fortsatte sedan ut på turné runt Sverige.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp