Ulf Elfving och bapelsinen

Radioprataren Ulf Elfving fyller 80 år idag och det kan vara på sin plats att uppmärksamma hans mest populära radioprogram "Upp till tretton".
Programmet kan närmast beskrivas som ett "Ring så spelar vi" för barn. Här fick barnen ringa in och snacka med programledare Elfving, svara på en tävlingsfråga och få en önskelåt spelad. Svarade man rätt fick man en eller flera grammofonskivor i vinst.
"Upp till tretton" hade premiär 1970 och blev en långkörare. Cirka 5 300 telefonsamtal senare lade Elfving på luren, sista programmet sändes 1992.
I det sista programmet gjorde Ulf Elfving en kupp. Alla tävlanden fick storchanspris, det vill säga fem LP-skivor. De som hade syskon fick en extra skiva. De barn som inte kunde svaren fick generösa ledtrådar för att kunna svara rätt på frågan. Den kuppen kostade Sveriges Radio ca 8 000 kronor i skivkostnader.

Ulf Elfving 80 år idag.

Det blev många minnesvärda samtal från snacksaliga och impulsiva barn under de 22 åren som programmet pågick. Som flickan från Norrland som plötsligt utbrast: "Hörru vänt, det ringer på dörr´n", sedan lade hon ifrån sig luren och var borta ett tag medan Elfving satt i studion och väntade.
Programmet har gett upphov till flera skrönor också, samtal som aldrig har förekommit i verkligheten. Den mest kända är den om pojken som ska nämna tre frukter på bokstaven B. När han inte lyckas blir han förbannad och skriker "Bapelsin då, gubbjävel" och slänger på luren.
Bapelsinen förföljde Ulf Elfving under många år. Han kunde inte begripa varför så många människor skrek just "Bapelsin då, gubbjävel" efter honom. 
En gång på ett diskotek tappade han tålamodet och gav en kille en lätt lavett. Senare fick Ulf veta varifrån bapelsinen kom. Citatet var hämtat ur en sketch i ett Lundaspex. Så var det med det!

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp