"Plattetyder" med Kjell Swanberg och Bengan Wittström

"Skruva upp ljudet Werner, nu är det det där programmet som vi alltid blir så irriterade på", så löd en återkommande jingel i "Plattetyder".
"Plattetyder" eller snarare "Platt-etyder" var ett populärt radioprogram med Kjell Swanberg och Bengan Wittström som säkert retade en del men som roade betydligt fler. Underrubriken var "skivönskningar mitt på blanka förmiddagen" eller "lyssnaromsorgens förmiddagssatsning - Förmiddag med lyssnaromsorgen". 
Ingemar Unge i DN sammanfattade programmet så här: "... ett högtflyende nonsens i ord, marmorerat med otroligt tönt från skivtallriken."
I "Plattetyder" fick man höra de mest bisarra skivutgivningar som bl.a. "En babylonisk skeppstrasa" med Bert Yoga Jonsson, "Grisens förargelse" med August Svensson eller "Jag är en ung godtempartjej" med Lisbeth Berg. 
Det här med att samla märkliga skivor hade Bengan Wittström sysslat med alltsedan radioserien "Bättre sänt än aldrig" som drabbade lyssnarna på 1970-talet. Edvard Perssons känsliga tolkning av "Stormy weather" på skånska avslutade den serien, som då pågått en hel del år med återkommande löften om just den låten. Lyssnarna trodde inte på det till slut...

Bengan Wittström och Kjell Swanberg

Att det fanns så många lustiga skivor trodde inte ens Bengan när han började samla. Han tänkte att materialet kanske skulle räcka ett halvår, men han hittade nya tokigheter hela tiden. "Plattetyder" blev en verklig långkörare som rullade på från 1982 fram till 1994.
Nonsenssnacket mellan plattorna som lät så spontant och improviserat hade svettats fram vid Kjell Swanbergs skrivbord. Här fick vi lära känna typer som Göteborgspoeten Gais-Åke Feskeböxa, folklivsforskaren Fridolf Rutin och fabror Kjelle som ledde barnblocket Sagohörnan. 
Gällande skivönskningarna menade programledarna att de gjorde en kulturpolitisk insats med att spela dessa besynnerligheter, som aldrig skulle få chans i något annat program. 
Tilläggas kan att Bengan Wittström tilldelades Stora Radiopriset av Expressen för bland annat "Plattetyder". 
"Och det ligger ju inget nedsättande i det!"

Se även:

Kommentarer

  1. Det här var ett radioprogram som jag trodde sändes ca 10 år tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Bättre sänt än aldrig" och uppföljaren "Bättre sent än alltid" som Bengt Wittström och Lasse O Månsson gjorde sändes i radio under större delen av 70-talet. Det var ungefär samma koncept som "Plattetyder".

      Radera
    2. Ungefär samma sorts musik fanns också i "Inbillingsradion" och "Plattoteket" som gick under 1980-talets första år.

      Radera
    3. Se där. Inbillningsradion kommer jag ihåg, men Plattoteket har jag inga minnen av.
      Synd att den här typen av radioprogram försvunnit helt ur tablåerna.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp