Tage Severin - Sveriges James Dean!
Under 1950-talet föddes tonårskulturen i Sverige och behovet av en svensk tonårsidol var stort. Lotten föll på Tage Severin som till det yttre hade en viss likhet med den amerikanske tonårsstjärnan James Dean. Tage gick upp som en komet på stjärnhimlen för att bara några år senare vara bortglömd av de flesta.
Men vi tar det från början. Denne Lindomegrabb kom in på Dramatens elevskola 1950 och hamnade i samma kull som bland andra Jan Malmsjö, Ulla Sjöblom och Gunnar Hellström.
Efter utbildningen blev han engagerad till Atelierteatern i Göteborg. Några ordentliga löner hade inte teatern råd att betala ut. Pengarna räckte varken till cigaretter eller spårvagnsbiljetter. Skådespelarna var själaglada när de kunde kvittera ut 50 kronor. Det var årslönen!
1957 blev Tage upptäckt av regissören Alf Kjellin som gav honom huvudrollen i filmen "Sjutton år" mot Ingeborg Nyberg. I samma veva mötte han Snoddas manager Torsten Adenby som ville göra honom till idol, Tage lanserades som Sveriges James Dean.
Tage Severin (1930-2016)
I samband med filmpremiären fick han åka runt på landsortsbiograferna och visa upp sig. Det blev rena upploppen, flickorna skrek, rev sönder hans kläder och försökte rycka en hårlock av hans huvud.
Torsten Adenby slog på stora trumman och såg till att Tage Severin fick medverka i radions "Frukostklubben" och "Karusellen". Snart hade han ett eget radioprogram "Tage Severins brevlåda" där han besvarade fansens frågor och spelade deras önskeskivor.
Han sjöng in grammofonskivor, filmade i "Musik ombord", turnerade i folkparkerna och slog publikrekord på löpande band. Han blev stoff i reklamsammanhang och fick uppdrag som fotomodell. Pengarna strömmade in och Tage fick råd att köpa sig en vit Porsche och en Triumph Trophy motorcykel. På tre månader fick han 225 kilo beundrarpost som delades ut säckvis.
Men Tage Severin tröttnade på idollivet. Han ville inte vara en halvbra sångare som var omtyckt bara för att han liknade James Dean. Han bröt med Torsten Adenby för att återgå till skådespelarkarriären.
Men nu var han stämplad som popstjärna och blev inte riktigt tagen på allvar av teatercheferna. Tage fick kämpa hårt för att komma tillbaka. Han hankade sig fram som frilans, kom till Helsingborgs stadsteater för en tid, var ett år vid Folkteatern i Göteborg, reste på turné med Riksteatern.
Det blev några småroller i TV, en sejour med Git Gay på Lorensberg, en och annan biroll på privatteatrarna, barnteater i Borås...
Pressen skrev med jämna mellanrum om den bortglömda tonårsidolen som hade ont om jobb och fick kämpa för sitt uppehälle.
Privat bodde Tage Severin tillsammans med sin gamla mor Ida Maria i en egenhändigt byggd kåk i Lindome utanför Göteborg. "Det är inte lätt att bo så här långt från teaterhändelsernas centrum om man är frilans. Det är en tuff bransch och det är lätt att bli bortglömd om man inte finns mitt framför näsan på arbetsgivarna", sade han i en intervju i samband med sin 60-årsdag.
Se även:
Tage Severin var i vår stad (Arvika) och ställde till "rabalder" i samband med någon form av biopremiär. Kanske 1959? Skall se om jag hittar artikeln.
SvaraRaderaDet var säkert i samband med filmpremiären "17 år" 1957. Han lär ha orsakat rena rama hysterin på många ställen.
Radera