Några ord om Berit Hallén

Berit Halléns sångkarriär började i ett skyltfönster! Hon jobbade som springflicka hos Katz i Alingsås och under julskyltningen fick hon stå i skyltfönstret och sjunga julsånger.
Hennes anlag för sång togs till vara och utvecklades hos sångpedagogen Vivian Hedborg - Falk, som tidigare varit anställd på Stora Teatern i Göteborg och tyckte att Berit borde pröva in där. Och in kom hon!
Hon började i kören, lönerna var ganska dåliga och artisterna hade åttamånaderskontrakt. När teatern stängde under sommaren gällde det att skaffa annat jobb. Ofta blev det turnéer i folkparkerna under juni, juli och augusti. 

Berit Hallén (1935-2022)

Första riktiga rollen var som Stasi i "Csardasfurstinnan" 1955. Därefter fick Berit göra de flesta subrettrollerna, oftast tillsammans med Åke Harnesk. De två gjorde det komiska paret vid sidan av det förälskade huvudrollsparet. 
Under sina mer än 30 år på Storan hann Berit jobba för sju olika teaterchefer: Einar Hjorth, Styrbjörn Lindedal, Bernhard Sönnerstedt, Dick Ramstedt, Ragnar Ulfung, Jackie Söderman och Eskil Hemberg. 
Bland Berits många roller kan nämnas Steffi Castelli i "Tre valser", glädjeflickan Aldonza i "Mannen från La Mancha", Bronislava i "Tiggarstudenten" och fru Björn i "Animalen". 
Hon pensionerades från Storan 1988 men stannade kvar för ytterligare några uppgifter bl.a. Mrs Higgins i "My fair lady" och den barbariska pajbagerskan Mrs Lovett i "Sweeney Todd". 
Då och då anlitades hon för TV-framträdanden. I "Albert och Herberts julkalender" var hon den snälla tanten i mjölkaffären, hon spelade Kals mamma Mary i "Vi ses på Bråddvaj" och gjorde en liten roll i Carin Mannheimers "Svenska hjärtan".
På vita duken har hon medverkat i flera av Galenskaparna och After Shaves långfilmer. 
Efter åren på Storan har hon gästspelat både på Lisebergsteatern, Värmlandsoperan, Malmö Musikteater och på Oscarsteatern i Stockholm. 
Ren talteater provade hon på när hon medverkade i "Allt eller inget" och "Sista dansen" på Göteborgs Stadsteater. 
Ett bevis på Berit Halléns popularitet var när hon 1980 blev framröstad av göteborgarna till Årets Ada. Ett hedersuppdrag som bland annat innebär att tillsammans med Årets Kal låsa upp Lisebergs grindar vid säsongsöppningen på våren.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp