"Halsduken" - Sveriges första TV-deckare

En sensommarmorgon hittas en ung kvinna gömd i ett hölass. Hon är död, förmodligen strypt med en halsduk eller liknande. 
Poliskommissarie Yates, spelad av Lars Ekborg, tar sig an fallet. Han får snabbt in ett flertal upplysningar som är intressanta, men svåra att få bekräftade. Det är uppenbart att flera av de inblandade personerna antingen ljuger eller undanhåller fakta. 
TV-thrillern "Halsduken" från 1962 var Sveriges första deckarserie. Gator och nöjesetablissemang låg öde när serien visades, ingen ville missa en sekund av det gastkramande dramat.


"Halsduken" skrevs av Francis Durbridge och utspelade sig i engelska Littleshaw. Den svenska versionen spelades in i Stockholm och i trakterna kring Vaxholm. Hans Lagerkvist regisserade och i rollistan fanns namn som bl.a. Åke Grönberg, Tor Isedal, Ulla Sjöblom, Tomas Bolme, Frank Sundström och Monica Nielsen.
Hemlighetsmakeriet kring serien var så stort att inte ens radiochefen Olof Rydbeck och TV-chefen Nils-Erik Bærendtz fick veta vem som var mördaren. 
När den sista och avgörande scenen skulle filmas fick endast några specialuttagna, absolut pålitliga tekniker och de skådespelare, som hade en uppgift i den, vara med.
Manuskripten förvarades väl inlåsta i ett kassaskåp. Ingenting fick läcka ut!

Tor Isedal och Lars Ekborg

"Halsduken" hade spelats in av ett flertal TV-stationer i olika länder och orsakat rena hysterin. När den visades i Tyskland strejkade arbetarna vid en fabrik i norra Rhenlandet för att kunna sitta hemma och följa serien.
I Hamburg sköt stadsfullmäktige upp sina sammanträden några timmar för att ledamöterna inte skulle gå miste om något avsnitt. Bortåt 20 miljoner tyskar och österrikare följde deckarserien.
Den svenska versionen av "Halsduken" sändes även i Norge och Danmark. "Halsduken" finns att återse på SVT Play. Särskilt gastkramande eller spännande är den väl inte längre, den kan mer ses som ett tidsdokument, ett prov på svensk televisions koltålder.

Se även:

Kommentarer

  1. Televisionens genomslagskraft. Intressant info om inspelningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var lite skillnad på den tiden då det bara fanns en enda TV-kanal.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp