"Nymånen", Centraloperetten 1948

Hos en kapten och skeppsredare i en sydamerikansk stat uppspåras en revolutionär bland tjänstefolket. Han blir dömd att återföras till sitt land och sätts ombord på fartyget Nymånen. Ombord befinner sig också  redan nämnda kapten med sin sköna dotter, som blir livligt beundrad av revolutionären. Vidare finns en del kvinnor på väg till skördearbete. 
Det blir revolution på fartyget under resan och det bildas en koloni med bl.a. den föreskriften att alla kvinnor och män som finns till hands skall gifta sig.
Revolutionären gifter sig med den tjusiga kaptensdottern, men mot hennes vilja. Fartyget styr till en öde ö, där kolonin blir bofast och lever och utvecklas.
Revolutionären är ledaren och blir, sedan det intrigerats åtskilligt mot honom, av sin stat utnämnd till kolonins guvernör. Det visar sig att han i själva verket är en framstående adelsman.


Operetten "Nymånen" av Frank Mandel och Oscar Hammerstein med musik av Sigmund Romberg, blev ett fullständigt fiasko vid urpremiären i Chicago i slutet av 1920-talet. Efter en ordentlig bearbetning upplevde den 509 föreställningar på Broadway. Till Sverige kom den 1933, platsen var Odéonteatern och i huvudrollerna spelade Margit Rosengren och Lars Egge.
Centraloperetten som var en del av folkparkernas teaterverksamhet gav "Nymånen" på turné 1948. Ingalill Söderman från Stora Teatern i Göteborg var både turnéledare, regissör och spelade den kvinnliga huvudrollen. Per Grundén spelade revolutionären Robèrto Baronna. I övriga roller syntes bl.a. Maj Lindström, Bertil Norström och Märta Ternstedt. 
"Ingalill Söderman var helt oemotståndlig i huvudrollen och Per Grundén primo amoroso. Publiken var talrik och stämningen som den ska vara. En lyckad kväll med andra ord", rapporterade Provinstidningen Dalsland.
"Nymånen" har inte framförts i Sverige på många år och är förmodligen helt bortglömd idag. En enda melodi ur operetten har överlevt, visst minns ni "Lover come back to me"?


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp