Jan Bergquist gjorde teater av verkligheten!

Som en av de yngsta genom tiderna kom Jan Bergquist in på Dramatens elevskola blott 17 år gammal. Redan sista året på skolan satte han på egen hand upp pjäsen "Kärlek och strumpor" på Hallwylska palatset. Det var också då han inledde sitt samarbete med Hans Bendrik. Tillsammans skrev de "Kreugers svindlande affärer" som spelades 182 gånger för utsålda hus på Stockholms stadsteater 1969. En kritiker utnämnde Bergquist till "70-talets underhållare i Sverige".

Jan Bergquist (1942-93)

Redan från början jobbade Jan på ett journalistiskt tillvägagångssätt när han skrev sina manus. Källforskning, intervjuer och arbetsplatsbesök. Han ville göra teater av verkligheten, kombinera fakta och underhållning utan att komma med några pekpinnar. Det blev kommunalpolitisk satir. "Mr President", "Buss på stan", "Tryck på stan", och "Beteendelek" hette några av hans föreställningar som drog massor av folk. Hans politiska texter var oerhört roliga och kvicka. Dom gjorde verkan också. Flera gånger lyckades Jan Bergquist få kommunpolitikerna att ändra sina beslut. 
Journalistiken fick han användning för när han var programledare för debattserien "Ärligt talat" på 1980-talet. Där avhandlades ämnen som lagstiftning, hälsovård och U-landsproblematik. Han gjorde även inhopp som programledare för "Godmorgon världen" i P1.
Barnpubliken erövrade han i mitten av 70-talet med TV-serien "Kroppen" och som värd för "Jullovsmorgon".
Skådespelare, regissör, journalist eller komiker? Jan Bergquist var svår att placera i ett fack. Han var allt på en gång. Onekligen trivdes han bäst i sina utmanande enmansföreställningar. Med dom nådde han stora framgångar inte bara i hela Norden utan också i Sovjet, England och USA.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp