Scalarevyn "Komik på liten gata" 1950-51


Scalateatern på Wallingatan i Stockholm var under 1940- och 50-talen en av Stockholms ledande revyscener. Författarduon Nils Perne och Sven Paddock svarade för 20 Scalarevyer under åren 1942-59. Den stora publikfavoriten på Scala hette Lasse Krantz, en användbar komiker som medverkade i de flesta revyerna. Särskild munterhet väckte hans många damimitationer. 
Säsongen 1950-51 hette revyn "Komik på liten gata" och förutom redan nämnda Lasse Krantz bestod ensemblen av Git Gay, Carl-Axel Elfving, Kai Gullmar, komikerparet Gus & Holger (med efternamnen Dahlström och Höglund), samt nykomlingarna Harriet Andersson och Martin Ljung. 
"Scalateaterns revy har med åren blivit något man ställer stora förväntningar på. Höstrevyn Komik på liten gata hade premiär igår. Förväntningarna infriades. Det är inte ofta man upplever en färdig revy på premiären. Regissör Sven Paddock hade emellertid igår trummat fram en föreställning som gick i föredömligt snabbt tempo och som stort sett inte kräver några förändringar", skrev signaturen Ulph i Aftonbladet. 
Dagens Nyheters anmälare var av motsatt åsikt: "Årets Scalarevy är frappant tom på idéer. Så tom att författarna har känt det själva och i avväpnande syfte tagit sig till att spinna på idétomheten, försöka göra sketcher på den - nummer som ibland utvecklar sig till fasliga longörer. Textunderlaget är en genomskinlig soppa på för länge sedan urkokta buljongben."


"Lasse Krantz är alla gånger en bergsäker och fantasifull revyartist. Och man har roligt både åt hans porträtt av lappen Skum och Eleanore Roosevelt, men någon riktig pangsak har han ändå inte fått den här gången", tyckte Mikael Katz i Expressen. 
Martin Ljung som fortfarande var relativt okänd ägnades några rader i Svenska Dagbladets recension: "En otroligt lång och otroligt mager herre från radion (?) var imitatör, sångare, akrobat och komiker av Danny Kaye-typ - Martin Ljung heter han och har utan minsta tvivel framtiden för sig även på scenen". 

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp