"Sverige åt Svensson", Södrans nyårsrevy 1937


Bagare Svensson från Kungsör sitter på stadshotellet och söker Livets Melodi. För att finna den söker han sig till politiken. Han avancerar från riksdagsman till statsminister. Efter en rad utnämningar av vänner och bekanta till högre administrativa poster och en soaré i Stadshuset, förlorar han emellertid sina anhängare, abdikerar och återvänder till Kungsör, där han vaknar upp på stadshotellet! Ja, alltsammans var blott en dröm!
Detta var den röda tråden i Södrans revy "Sverige åt Svensson" som spelades upp på nyåret 1937. 
Rollen som Svensson gestaltades av dåtidens stora revykomiker Thor Modéen, vars vagga för övrigt stått i just Kungsör. För manuset svarade Kar de Mumma och kupletterna var skrivna av Karl-Ewert.
"Det är en himmelsvid skillnad mellan denna revy och den revy som Södran presenterade i fjol: omständigheten att ensemblen är högst avsevärt uttunnad har tvingat författaren och hans medhjälpare till verklig anspänning. I fjol misshushållade man t.ex. grymt med en herre som Modéen. I år spelar man ut honom så mycket mera - och han är i sitt esse!" stod att läsa i DN. 
I revyensemblen fanns också pålitliga namn som Dagmar Ebbesen, Artur Rolén, Maritta Marke, Ludde Juberg, Leif Amble-Naess och Annalisa Ericson. 
Ur DN:s recension: "Annalisa Ericson har gått framåt som artist, men nog verkade hon lite för liten i de scener där hon framträdde som Moder Svea. Dagmar Ebbesen hade stigit in i revyn med en syntes av alla sina folkliga filmroller som fru Svensson och fröjdade också publiken som Djurgårds-Kalles Emma i en effektiv kuplett om Atlantflygningen av märket Eskil."
Signaturen Ry i Aftonbladet: "Södrans revy är en revy med tråd. Tråden heter Thor Modéen och det är en tråd som man kan binda ihop rätt mycket med. Det har man också gjort, och resultatet har blivit en vackert utstyrd och innehållsrik konfektpåse med mycket sötsaker och litet bittermandel."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp