"Anne Franks dagbok", Riksteatern 1983


Jag hörde att "Anne Franks dagbok" sänds som radioteater i P1, en repris från 1995. Det är bra, det är en pjäs som bör spelas med jämna mellanrum, inte minst för att nya generationer skall få ta del av Anne Franks öde. 
Annes historia är identisk med tusentals andras. Familjen var judisk, och tillsammans med pappa Otto, mamma Edith och systern Margot flydde hon från Frankfurt i Tyskland undan Hitlers judeförföljelser. En lycklig barndom i Amsterdam - och så samma skräck igen när Holland ockuperades av tyskarna 1940. Till slut måste man gå under jorden. Man gömde sig i faderns affärshus vid Prinzengracht 263. I två år isolerade från yttervärlden skrev Anne den dagbok som kom att bli ett så viktigt dokument från andra världskriget. Så en dag stod Gestapo där med höjda pistoler mot Kleimann, Kugler, Miep och Elli - de fyra anställda på faderns kontor som var deras vänner och beskyddare. Den så skickligt kamouflerade dörren slogs in. Några andlösa ögonblick. Så var hoppet ute. För familjen Frank och de fyra judiska vännerna började det som var värre än två nervpressande år i några primitiva lagerrum: koncentrationsläger, slavarbete, misshandel och gaskamrar.
Våren 1983 gavs "Anne Franks dagbok" av Riksteatern i Hans Bergströms regi. Linda Krüger gestaltade Anne och i övriga roller sågs bland andra Anders Sundquist, Åke Hellberg, Michaela Rydén (senare fru Taube) och Benny Haag.
Flera teaterkritiker menade att pjäsen inte hade samma kvaliteter som boken, att Anne Franks innersta känslor som beskrivs i dagboken är svåra att förmedla på teaterscenen: "Ändå förmedlar Linda Krüger mycket av känsligheten hos detta vuxna barn. Det står ett ljus kring henne, som från en inre lampa - mest i de scener då hon, ensam i ljuskäglan, läser rätt ur dagboken. I spelet mot henne och den ett par år äldre Peter (Benny Haag) bryts hennes lätta livlighet mot hans dova trots, hennes mirakulöst ljuva livstro mot hans uppblossande ångest. Samtidigt den växande förälskelsen, öppnar dem inför varandra", skrev Åke Lundqvist i Dagens Nyheter.
Anne Frank dog i Bergen-Belsen i mars 1945, bara några månader före fredsdagen.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp