"Gröna Hissen" på Maximteatern 1971-72

Avery Hopwoods fars "Fair and Warmer" från 1915 räknas idag till klassikerna inom genren. I Sverige har den spelats i otaliga versioner genom åren. Den första svenska uppsättningen ägde rum på Vasateatern 1921 med Gösta Ekman d.ä. i den manlige huvudrollen. 50 år senare satte Isa Quensel upp "Gröna Hissen" på Maximteatern i Stockholm. 
I rollistan fanns Sven Lindberg, Anna Sundqvist, Meg Westergren, Fredrik Ohlsson, Nils Eklund, Christine Gryhagen och Gunnar Knas Lindkvist.


Pjäsen handlar om hur vännerna Billy och Lillian känner sig svikna av sina respektive partners. För att göra dem svartsjuka låtsas de vara otrogna med varandra. För att lätta upp stämningen börjar de båda absolutisterna blanda till drinkar och blir allt mer och mer berusade. När deras respektive kommer hem blir det naturligtvis kalabalik.
Uppsättningen på Maximteatern mottogs inte med några översvallande lovord i pressen. "Gröna Hissen - inte rolig längre" var rubriken på Barbro Hähnels recension i Dagens Nyheter. 
Gunnar Unger i Svenska Dagbladet: "Felet med Gröna Hissen, vad som gör att dessa lustigheter ofta verkar så olustiga, är naturligtvis att den helt och hållet bygger på s.k. fyllkomik. Att folk blir berusade och får en baksmälla kan gå an som en scenisk episod, men som bärande dramatisk idé är det avgjort otillräckligt." 
Hans Fridlund i Expressen var mer vänligt inställd: "Beskyll inte Sandrews för originalitetsjäkt - men tillstå för all del att den gamla fyllefarsen fortfarande tål att skrattas åt. Stundtals hörs det säkert ut på Karlaplan."
"Lindberg varierar festligt en av sina komedifigurer, en exemplarisk direktör, som talar ädelskånska och startar lika naiv som farsen i sin helhet. När salongsberusningen sätter in blommar hans och Anna Sundqvists spelglädje på toppen. Det blir sprittande roligt", menade Sixten Ahrenberg i Aftonbladet.
Alf Halldin i Göteborgs-Posten: "Visst skrattas det här och där i salongen när Sven Lindberg och Anna Sundqvist blir på lyran men det blir aldrig det där stora och befriande skrattet."


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp