"Lottor och landstorm", Senior-Teatern 1987

När författaren Olov Svedelid bildade Senior-Teatern på 1980-talet ville han återuppliva gamla tiders lustspelstradition. Den folkliga genren som en gång i tiden spelades i buskarna hade blivit hemlös sedan grävskoporna slukat friluftsscener som Bellevue, Vanadis och Tanto. 
Kastellet i Waxholm blev spelplats för Svedelids nyskrivna militärlustspel "Lottor och landstorm" 1987. 
Den närapå obefintliga intrigen rörde sig kring kapten Storm som kämpar för att vinna en tävling om bästa ärtsoppan. Men där finns en intrigant konkurrent så Storm kan känna sig blåst.
Pjäsen var fylld med gamla slagdängor från beredskapsåren, "Bohus bataljon", "Då börjar livets vår" och "Vi är soldater i samma armé" m.fl.
Merparten av rollbesättningen var hämtad ur det gamla revygardet. Veteraner som Sten Ardenstam, Ewa Roos, Gösta Krantz, Helena Fernell och Peter Palmér hade den rätta känslan för den här typen av rak och okomplicerad underhållningsteater.


Aftonbladets kritiker Björn Samuelsson tyckte att pjäsen var rena smörjan: "Varför kan inte döda teatergenrer få vila i frid? Och varför kan inte scenfolk som Sten Ardenstam, Gösta Krantz och Ewa Roos få ett manus att bita i som är värdigt deras begåvning - ett som är roligt?"
Gaby Wigardt i SvD fattade galoppen: "Manuskriptet är precis så tunt som det skall vara. Inga konstigheter utan rakt på sak med värme och hjärta."
Gösta Krantz spelade inte bara rollen som kapten Storm utan svarade även för regin. Krantz egen militära erfarenheter var obefintliga. När han blev inkallad 1946 begärde han uppskov på grund av sin pågående teaterkarriär. Men det blev nobben på alla instanser. Till sist gick han själv upp på värnpliktsbyårn och fick träffa den ansvarige - överstelöjtnant Hjortén. Gösta höll låda i en kvart och Hjortén hade inte en chans.
Men när luften slutligen tröt för Gösta utbrast Hjortén: "I alla blivande skådespelares namn - ni får ert uppskov. Och lycka till!"
Gösta Krantz kunde ostört fortsätta att ägna sig åt underhållning. När han 41 år senare skulle prova ut kläder till "Lottor och landstorm" fick han leta länge efter en passande uniform. Till sist fann han en som satt som gjuten. 
Vid första kostymrepetitionen upptäckte han att det satt en lapp insydd i rocken. På den stod "Har tillhört överstelöjtnant Hjortén". Världen är liten - även i krigiska sammanhang.
Någon större publikframgång blev inte "Lottor och landstorm". Sommaren 1987 blev en av de kallaste och regnigaste i mannaminne. Den publikspillra som vågade sig ut med båt till kastellet var få, alldeles för få.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Ulf Elfving och bapelsinen

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp