"Wienerblod", Riksteatern 1973


Operetten "Wienerblod" var ett beställningsverk från Franz Jauner, teaterdirektör i Wien. Han ville göra en operett baserad på äldre och bortglömda kompositioner av Johan Strauss d.y. 
Librettot skrevs av Victor Léon och Leo Stein. Operetten fick urpremiär i Wien 1899, en stor och påkostad uppsättning. Jauner trodde på en succé, men tyvärr blev "Wienerblod" ett fiasko. Jauner blev helt ruinerad på kuppen, det gick så långt att han tog livet av sig.
Trots denna tragiska start lyckades "Wienerblod" så småningom erövra Europa. 1973 gavs den på turné i Riksteaterns regi. Einar Bergh, Elisabeth Assarsson, Björn Forsberg och Tore Knatten Andersson var några av namnen som upptog rollistan.
Föreställningen fick premiär i Eskilstuna Folkets Park och fortsatte sedan genom landet. 
Tony Kaplan i tidningen Arbetet var inte nådig i sin recension, han menade att uppsättningen lätt kunnat bli en skandal: "Nu inskränker sig det hela bara till att vara en sällsynt dåligt iscensatt föreställning med, på de flesta håll alltså, en skara aktörer som varken räcker till vokalt eller skådespelarmässigt. Ibland, för att inte säga ofta, fick man intrycket av att det var en dålig scenskoleuppvisning allt ihop."
Sven Malm i SvD: "Wienerblod är en av många omöjliga operetter idag. Den har även en för operetter snårig intrig med grevar, sändebud, grevinnor, betjänter och symamseller i en påfrestande pratig text och där man - i den här uppsättningen - tydligen vill ta ut varje stavelse av möjliga lustigheter. Därför är man hjärtligt trött efter nära tre timmars trögt flytande wienerblod."
Landsortspressen var snällare i sin bedömning, Lasse i Provinstidningen Dalsland skrev: "Musikaliskt kom samtliga aktörer från föreställningen med mer än godkänt betyg. Björn Forsberg är garvad operettcharmör och det var han som bar upp föreställningen. Knatten Andersson och Arne Hedriksen gjorde tappra försök och lyckades skapligt. På spinnsidan fick Elisabeth Assarsson spela ut och visa prov framför allt på en härlig röst."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp