Hälsingborgsrevyn 1953


"Varför Carl Persson envisas med att år efter år kalla sin revy för Hälsingborgsrevyn förstår vi ej. Man får ju med ett sådant revynamn den uppfattningen att det handlar om en lokalrevy från den goda skånestaden. Inget är emellertid felaktigare. Revyn är internationell så det räcker. De medverkande är engelskor, norrmän, danskar och skåningar. Egentligen var det icke någon svag punkt i revyn", kunde man läsa i Arbetartidningen efter att Hälsingborgsrevyn gästspelat i Göteborg i april 1953. 
Hälsingborgsrevyn var minsann ingen lokal företeelse. Premiären gick förstås alltid av stapeln hemma i Helsingborg men därefter turnerade man land och rike runt. 
Revypappan Carl Persson lyckades engagera verkligt fina artister till sin ensemble. I 1953 års upplaga hette stjärnorna Arve Opsahl och Eric Stolpe, den sistnämnde svarade även för regi. Här fanns också Malmökomikern Gunnar Friman och den danska visselkonstnären Johan Thiersen. Från London hade man hämtat baletten Millie Jackson Girls som visade upp både skönhet och stor danskunnighet.



Expressen skrev: "Stockholmaren Eric Stolpe och dansken Johan Thiersen visade båda ett revyspel som man inte är van vid i landsorten."
Signaturen M-e i Sölvesborgstidningen: "Med nöje återsåg man också Gunnar Friman som hade ett par bra framträdanden och som vanligt rev ner applåder av åskliknande karaktär."
När turnén nådde Hälsingland skrev Söderhamns Tidning: "Det var stil, fart och gott humör över hela föreställningen, som klart överträffade de flesta av de revyer som på senaste åren berest landsorten. Hälsingborgsrevyn gav belägg för vad man visste förut, att det inte alls är säkert att det som skickas ut från Stockholm är bäst."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp