Knäppupprevyn "Akta huvet", Lorensbergs Cirkus 1952

"Med buller och bång, flugighet och flygande tefat slog Povel Ramel knockout på göteborgarna i sin vilda musikaliska Knäppupp, som på fredagskvällen släpptes lös i Göteborgs gamla Cirkus. Tillställningen, som också kallas Akta huvet handlar om ungefär vad som helst, i den mån den handlar om någonting, och är sin upphovsman värdig från det hejiga programbladet till publikens hemgång i konstgjort ösregn".
Så skrev signaturen S-m i Dagens Nyheter om Povel Ramels Knäppupp-premiär. Det är faktiskt på dagen 70 år sedan världens första Knäppupp, "Akta huvet", gick av stapeln i Göteborg.
"Huka er gott folk! Här kommer farfar!" ropade Povel när han gjorde sin hisnande entré åkandes på en stålvajer över publikhavet i den gamla cirkusbyggnaden. 


"Akta huvet" blev en omedelbar succé som det talades mycket om. Här fanns den stiliga primadonnan Maj-Britt Thörn. Där fanns Martin Ljung som gjorde sin hypokondriske Viking, han som bar på en tegelsten därför att han inte orkade kasta bort den. Pigga Gunwer Bergkvist sjöng om att smita från skolan, Brita Borg och Flickery Flies undrade "Varför är Louise så blyg?"
Povels jazzkåsör och lustmordet på restaurangmusiker var två andra minnesvärda inslag i den mastiga Knäppuppen. I finalen "Följ med mig ut i regnet" eskorterade de paraplyförsedda artisterna publiken ut till entrén där ett riggat regn strilade. Uppfinnaren bakom nederbörden var den påhittiga Yngve Gamlin.
"Experimentet Ramel var djärvt och förvisso dyrbart men antagligen kan han ändå räkna med utdelning. Redan procenten av applåder på premiären var uppe i ockrarklass. Och när en tredjedel av texten väl kommit bort så räcker nog resten åt polityr åt guldmyntfoten. I varje fall till den ramelska bockfoten", skrev PGP i Aftonbladet.
Alf Montan i Expressen: "Martin Ljung var annars inte oväntat stöttepelaren nr 1 vid sidan av Povel. Hans gestaltning av Viking, mannen som drabbats av läkarbokens alla upptänkliga sjukdomar, var direkt monumental. Bestämt en av de roligaste monologer som gått över en revyscen."
Arbetartidningen: "Efter en liten stund är hela publiken med i spexet och bakom den bravaden skymtar utan tvekan Per-Martin Hamberg. Denne och Ramel måtte trivas bra ihop. Annars hade resultatet inte blivit så bra. Tänk oss bara in i att ingen av de agerande bryr sig om att tacka för applåderna, det har man en specialmottagare för: Gösta Hallin. Vilka skrattsalvor!"


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp