När Karl-Erik Eriksson höll auktion på Skansen

"Första, andra och tredje. Har ni bestämt er för nu schlår jag! PANG - där gick gungstolen te damen oppe ve uthuset. Tack schka du ha döh!"
Kommer ni ihåg när Karl-Erik Eriksson höjde sin klubba på Skansen? Då höll hela Sverige andan. Det enda som hördes var prasslet av plånböcker. Plus bud och överbud i expressfart.
"Auktion" på Skansen var en riktig sommarattraktion under några år på 1970-talet. Idén till alltsammans kom från Georg Eliasson. Ingen trodde förstås på att man skulle kunna göra ett sånt TV-program, men producenten Runo Edström gav sig ut i landet för att hitta "rätt" auktionsutropare. 
I Värmland hittade han riksdagsmannen, folkpartisten, missionsförbundaren och auktionsutroparen Karl-Erik Eriksson. Han var lokalkändis hemma i Arvika, men nu blev han känd för hela svenska folket.


Olle Björklund presenterade Karl-Erik som "Mannen som kan förtrolla hela Sverige, mannen som hör dubbla bud när det går över tusen kronor."
Att denne Eriksson dessutom var en skicklig historieberättare gjorde inte populariteten mindre. Ibland undrade man om det var för själva auktionen eller för Erikssons värmlandshistorier åhörarna kommit? Historier berättade han även i riksdagen, men inte lika friskt som på auktionerna. Han drog hur som helst mer folk till auktionerna än till politiska möten.
Skansenauktionerna förenade nytta och nöje i bästa samförstånd, pengarna gick oavkortat till Radiohjälpen. 
Redan tidigt på förmiddagarna började bänkarna nedanför Sollidenscenen fyllas av entusiaster med kaffetermosar. Många kom miltals för att kunna buda. TV-tittarna kunde deltaga genom telefon. 
När väl TV-kamerorna gick igång duggade buden tätt. Folk slogs om antika möbler, tavlor, gökur, tennfat, snusdosor i näver, regnmätare, slipsar och mycket annat. En gång auktionerade man ut en kabinbåt med två kojplatser för 1 250 kronor. En uråldrig tvättmaskin i koppar såldes för samma summa.
Auktionerna var också allmänbildande. Nils Erik Bæhrendtz fanns med som bisittare och gav historiska vinklar om de olika föremålen. Och visst var det spännande att se duellen mellan folk som budade. Men den största förklaringen till programmets popularitet får ända tillskrivas Karl-Erik Eriksson, en auktionsutropare munvigare än de flesta.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp