Hans Lindgren - Barnstjärnan från Frostmofjället

Hans Lindgren blev hjälplöst förälskad i teatern redan som liten. Då kunde han inte gå och lägga sig på kvällen om inte någon först applåderat åt honom. 
Han var blott 10 år när han gjorde sin filmdebut i "Prästen som slog knockout". Annars är det väl som en av de sju syskonen i "Barnen från Frostmofjället" som många minns Hans Lindgren. Denna snyftklassiker från 1945 var en av de första riktigt stora svenska barnfilmerna och den blev en stor succé.
Lindgren medverkade som barnskådespelare i en lång rad filmer innan han blev för gammal och övergick till teaterscenen. Ett par år i mitten av tonåren var han anställd vid Dramaten med det furstliga gaget a´ 30 kr per föreställning. Jarl Kulle och Per Oscarsson spelade då som elever på samma scen för bara 6:50.

Hans Lindgren (1932-2012)

På Dramaten fick den unge Hans Lindgren bland annat spela mot Lars Hansson, en av Sveriges största skådespelare genom tiderna. I Shakespeares "Rickard III" gjorde Hans högtidlig entré och gick mot Hansson som stod med ryggen mot publiken. När Lindgren kom fram till honom fick han en spottloska rakt i ansiktet.
- Pojken ska härdas och lära sig hålla masken vad som än händer på scenen, var Hanssons förklaring efteråt när kollegerna undrade hur han kunde vara så grym mot pojken.
Det är ytterst få barnstjärnor som lyckats med konststycket att överleva i den hårda film- och teaterbranschen, men Hans Lindgren var verksam som skådespelare i hela sitt liv. 
I slutet av 1950-talet tillhörde han gänget kring Carl-Gustaf Lindstedt och Arne Källerud på Nöjeskatten och spelade i publikframgångar som "Det osar katt", "Fly mig en greve" och "Svenska Floyd", den sistnämnda spelades 610 gånger. 
Under många år var han knuten till Riksteaterns ensemble och turnerade kors och tvärs genom hela Sverige. Mångsidig som han var fick han växla mellan olika genrer, från revyer, komedier och operetter till dramatik och tragedi. Strindberg, Shakespeare, Ibsen och Molière. 
Hans Lindgren avled 2012 men hans röst lever fortfarande kvar hos svenska folket. Varje julafton kan vi höra honom i TV som berättarrösten i "Tjuren Ferdinand".

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp