"Revisorn", Riksteatern 1980


Gogols "Revisorn" från 1836 är en klassisk komedi om skenet som bedrar och människan som så gärna låter sig bedras, helst om hon fikar efter förtjänst och plats vid maktens taburetter. Här hamnar en urfattig tjänsteman i en landsortshåla där han misstas för att vara en statlig revisor. Ortsbefolkningen gör allt för att behaga honom. Det går som det går. Tjänstemannen flyr så småningom fältet efter att ha lägrat både borgmästarens dotter och hans fru - på samma gång.
1980 gav Riksteatern en musikalversion av "Revisorn" med musik av Kaj Chydenius. Anders Granell spelade den falske revisorn. Borgmästaren och hans hustru gestaltades av Halvar Björk och Brita Borg. Från Finland hade man lånat Ritva Holmberg för regiuppdraget.
"Första akten blev en katastrof. Det var inget fel på den klämmiga musiken. Sångtexterna var justa, om också inte glänsande. Men när inte en dörr kan öppnas - och i Revisorn måste en oherrans massa dörrar öppnas - utan att någon ramlar ut och får näsan i kläm, då börjar det gå en på nerverna. Tiden synes oändlig. Dålig slapstick är plågsam", var Clas Brunius omdöme i Expressen.
Lars-Olof Franzén i DN liknade uppsättningen vid en högljudd stumfilmsfars men skrev berömmande om några av skådespelarna: "Motor i spelet är Halvar Björk som den lilla stadens borgmästare, inbilsk och hotfull men dock till slut också värd någon mänsklig medkänsla. Det är en solid och livfull tolkning. Brita Borg är en kraftig hustru åt honom, som utstrålar en oslagbar belåtenhet efter ett kort möte på tu man hand med studenten. Dessutom kan hon ju sjunga så att varenda bokstav går fram och den heta känslan därtill."
Björn Samuelsson i Aftonbladet: "En driven revyräv som Brita Borg klarar genren utmärkt. Men ofta blir t.ex. de många slapsticksnumren med folk som drullar på varandra i dörrar och samtidigt försöker spela naturligt besynnerligt sega och konstgjorda. Den farston som ändå ligger under hela föreställningen kräver enligt min uppfattning ett mycket mer tekniskt distinkt och koncentrerat spel och samspel."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp