"I hjärtat av Paris", Lilla Teatern 1970


"I hjärtat av Paris", av komediförfattarna Barillet och Grédy, var samlingsrubriken på de fyra enaktare som spelades upp på Lilla Teatern i Stockholm 1970. 
Det första stycket betitlat "Lampan" visade hur hopplöst det kan vara att lappa ihop ett 20-årigt, sprucket äktenskap. "Betty de la Ponche" demonstrerade att åldern inte kan överskylas med bantning och tennis. "Toreador" handlade om en rik och därför utnyttjad och ensam kvinnas livssituation. 
Den fjärde och sista scenen "God jul" hade en mörk, kriminell bakgrund med drastiska inslag där en vassnäst kvinna stod i centrum. Alla fyra delarna utspelade sig i samma Parisvåning, skapad av scenografen Gunnar Lindblad. 
Agneta Prytz och Claes Thelander spelade huvudrollerna i samtliga episoder. I övriga ensemblen fanns Leif Ahrle, Maude Adelson och Bo-Ivan Petersson. För regin svarade Stig Ossian Ericson.
Teaterkritikern Hans Axel Holm i DN tyckte att det var en likgiltig komedi som han inte kunde rekommendera någon att gå och se: "Det är väl möjligt att också I hjärtat av Paris har en smula espri och ett och annat guldkorn. Men jag har svårt att se det. Uppenbart är att varken Stig Ossian Ericson, som regisserat eländet, eller någon av de båda huvudaktörerna Agneta Prytz och Claes Thelander haft mycket lättare att hitta det. Jag nästan skrattade tre gånger under kvällen. Men bänkgrannen andades så tungt att jag nästan tror att han föll i sömn."
Madeleine Katz i Expressen: "Lillans föreställning är uppbyggd kring Agneta Prytz och Claes Thelander, och fyra gånger Agneta Prytz på en och samma kväll är nog en eller två gånger för mycket..."
Alf Halldin i G-P var mer positiv: "Det är alltså små bagateller allt igenom och man skulle förmodligen bli ganska trött på alltsammans efter en stund om inte Agneta Prytz funnits med på scenen. Denna charmiga och lite fnittriga komedienne är lysande i sina olika rollskapelser och förmedlar en kontakt mellan scen och salong som man inte så ofta upplever."
"Man har mycket nöje av denna tänkvärda, angenäma, roande och oroande komedikväll", fastslog Sixten Ahrenberg i Aftonbladet.


Se även:
"Kääärlek", Lilla Teatern 1965

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985