Nakenchock på Storan - "Sköna Helena" 1951


Offenbach berömda operett "Sköna Helena" från 1864 bygger på myten om Helena av Sparta - den vackraste kvinnan i världen. Hon gifte sig med kung Menelaos men rövades bort av prins Paris till Troja vilket blev starten till det trojanska kriget. 
När "Sköna Helena" gick upp på Stora Teatern i Göteborg 1951 med debuterande Kjerstin Dellert i titelrollen blev det en smärre skandal. Skandalen låg inte på det konstnärliga planet utan på det moraliska. Visserligen ska Helena vara lättklädd, men så mycket bullar och bröd hade göteborgarna aldrig skådat. Kjerstin var det närmaste näck man kan vara utan att frysa ihjäl, men effekten uteblev inte. Pressfotografernas ögon lyste av lycka och publiken strömmade till. 
"Sköna Helena blev först och sist de sköna - och lättklädda - kvinnornas parad. Sällan var tyllslöjorna så minimala och genomskinligt luftiga på Storan som vid torsdagens premiär. I andra aktens sängkammarflirt tog man på allvar upp konkurrensen med Karl Gerhards nakenbalettflickor på Cirkus och blev inte många täckelser efter", skrev Dagens Nyheter.


Om Kjerstin Dellert skrev Aftonbladet: "Så frikostig med exponerandet av de sköna behagen har nog ingen varit tidigare på Storan. Lite för mycket viftande med armarna à la American Playgirl, och ett något för påtagligt demonstrerande av de välformade benen är ängslig överdimensionering av den sex den unga damen besitter. Det är inte så dumt att hushålla heller."
Svenska Dagbladet: "Debuterande Kjerstin Dellert som Sköna Helena är välsjungande, men rösten verkade något för svag. Hon vinner genom sin sång och sitt ytliga exponerande av en välvuxen kropp helt den manliga publiken."
"En ny operettstjärna tändes igår, nämligen debuterande Kjerstin Dellert i titelrollen. Frappant och välväxt samt med en förförisk kvinnlig charm åstadkom hon lätt sinnesförvirring även hos de mest stadgade manspersoner" skrev Arbetartidningen.
Ivo Cramér svarade för såväl regi som koreografi, Einar Hjorth för dekoren och Styrbjörn Lindahl dirigerade orkestern i detta glada och lätt frivola operettspektakel.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp