"Trasiga änglar", Maximteatern 1975


Albert Hussons kvicka, originella och ganska dubbelbottnade kriminalkomedi "Trasiga änglar" handlar om en butiksägande fransk kolonialfamilj i Cayenne. I familjens hushåll arbetar tre deporterade straffångar som blir till ovärderlig hjälp när familjen hamnar i knipa på självaste julafton.
Med hjälp av en giftorm vid namn Adolphe mördar de en äldre herre som kommit för att granska butikens räkenskaper. Att herren är husfaderns rike bror gör det hela ännu bättre. Nu finns arv att hämta!
När Adolphe även hugger herrns systerson, som dottern i huset olyckligt älskar, är glädjen fullkomlig. 
Bland liken kan man börja planera för en rikare och borgerligare framtid.
I Maximteaterns version spelade Nils Eklund den stackars butiksägaren Felix Ducutel. De tre straffångarna gestaltades av Hans Klinga, Olof Lundström och Karl-Arne Holmsten. 


"Hans Bergströms uppsättning håller jämn takt med pjäsen, dvs den är ganska långsam och saknar höjdpunkter. Men den saknar inte charm och rollerna är ganska väl profilerade. Det gäller särskilt de tre randigt klädda hjältarna, som spelas av Karl-Arne Holmsten, Hans Klinga och Olof Lundström", skrev Leif Zern i Dagens Nyheter.
Mario Grut i Aftonbladet: "Iscensättningen på Maxim är habil tittskåpsunderhållning. I en välsnickrad materialistisk dekor framförs den smidigt i boulevardtraditionens psykologiskt och politiskt utplattade spelstil. Det är tekniskt sett habil lättviktsteater."
Madeleine Katz i Expressen: "Det är välspelat på alla händer - själv är jag speciellt svag för Nils Eklund, som kan få till en rörande tankspridd pappa av nästan inget replikmaterial alls. Och så Karl-Arne Holmsten - finns det någon annan komediskådespelare som är så rolig som han och på ett sätt som är så naturligt att han ibland inte ens blir omnämnd?"
Åke Janzon i Svenska Dagbladet: "Men priset tar nog ändå Olof Lundström, som noga studerat mästaren Allan Edwall och nu framträder avspänd och vital och med en varm komik som är helt avväpnande."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp