Margareta Kjellberg - en visans väninna!
Sångerskan Margareta Kjellberg blev något av en legend medan hon fortfarande var i livet. Hennes karriär var ju så ofantligt lång. Redan 1935 spelade hon in sin första skiva. Hon fick hela 75 kronor för fem inspelningar. Samma år debuterade hon som revyartist hos Kar de Mumma på Blanche. Där sjöng hon tillsammans med Valdemar Dalquist och det tog skruv med det samma.
Margareta var född på norrlandskusten men tillbringade somrarna hos sin farmor i Västergötland. Det var där hon började spela gitarr och lärde sig alla gamla skillingtryck. Det var sorgliga och blodiga visor som "Lejonbruden", "Alpens ros" och "Hjalmar och Hulda". Hon fick också med sig mycket av den västgötska berättartraditionen. Konsten att berätta en rolig historia med snärt visade hon i televisionens långkörare "Har du hört den förut?" på 1980-talet.
Margareta Kjellberg (1916-2005)
Sjungandet och berättandet förde henne ända till Amerika. Hon underhöll svenskamerikaner och amerikanska ungdomar på klubbar och colleges.
När visvågen sköljde över oss på 1960-talet fanns Kjellbergskan naturligtvis med bland alla skäggiga trubadurer på vispråmen Storken. Lutsångare var länge ett ganska så mansgrisigt släkte, där man hade svårt att acceptera kvinnor, men Margareta Kjellberg bröt trenden och blev tidigt invald i sällskapet Visans vänner.
Barnpubliken var också en viktig lyssnarskara, dom bekantade hon sig med genom barnprogrammet "Sigges cirkus" i slutet av 1950-talet. Ungarna hörde henne sjunga om Klas Klättermus, om överkonstapel Bastian och rövarna i Kamomilla stad.
Överallt dök hon upp med sin gitarr. I folkparkerna (30 säsonger), på skolor, bibliotek, äldreboenden, på visfestivaler och i landets Folkets Hus-lokaler.
Margareta Kjellberg betydde mycket för bevarandet av den svenska vistraditionen.
Se även:
Då har jag hört henne mer än jag än jag trodde.
SvaraRaderaJa, hon var flitigt förekommande.
Radera