"Rövarna på Hunneberg", Skansenteatern 1954


"Rövarna på Hunneberg" hette 1954 års muntration på Skansens friluftsteater i Stockholm. Det var Rune Lindström som hade skrivit manus till detta stycke som byggde på Scribes och Aubers komiska opera "Fra Diavolo". Istället för Italien utspelade sig dramat i Västergötland där ett planerat giftmord på Gustav III skall genomföras på värdshuset Gyllene draken i närheten av Halle- och Hunneberg. Det var en stor uppsättning med bortåt 40 skådespelare på scenen - rövare, soldater, adelsmän, pigor och drängar. Teaterchefen Sandro Malmquist regisserade, Julius Mengarelli stod för koreografin och Bo Ekemar ledde orkestern.
I rollistan hittar man namn som Margareta Hallin, Nils Hallberg, Gösta Prüzelius, "Kulörten" Andersson och Hanny Schedin.
Kritiken var minst sagt ljummen: "Premiärkvällen hade idealiskt väder och skymningen blev en god bundsförvant till föreställningen. Naturen själv gjorde allt för att maskera att något saknades. Men det hjälpte ändå inte. Var fanns pjäsen?" undrade signaturen U. S -m i Svenska Dagbladet.
Clas Brunius i Expressen tyckte inte heller att föreställningen var riktigt lyckad: "... det var inte illa hoptråcklat men det skulle ha gjort sig långt bättre i ett studentspex, där man verkligen kan ta ut parodierna till det yttersta." 
Teddy Nyblom i Aftonbladet: "Envar som lärt sig tycka om, ja varför inte älska Aubers kvicka opera comique Fra Diavolo med dess sprudlande melodier och spirituella rytmer blir vemodig och besviken när han ser och hör Rune Lindströms folklustspel Rövarna på Hunneberg - fritt efter nämnda geniala operaverk. Den som låter sig nöja med bisarr bondkomik och tycker det gör detsamma hur man handskas med de gamla mästerverken i genren kan säkert roas av sommarens spektakel på Skansens friluftsscen. Allt duger till allt."


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp