Boktips - Östen med rösten


Christer Borg, tidigare journalist på Kvällsposten, har skrivit en biografi om artisten Östen Warnerbring. Det är en mastig bok på närmare 300 sidor som täcker in hela Östens karriär, från starten som klarinettist på Malmös jazzklubbar, via skivframgångar och svensktoppsplaceringar, krogshower, teater och tv-program. 
Visste ni att Östen avled under sitt gästspel i Hagge Geigerts Uddevallarevy på 1960-talet? Åtminstone enligt Expressens löpsedel: "Östen Warnerbring dog - Läkare grep in med hjärtmassage!"
På grund av en svårartad halsinfektion fick Östen en penicillinspruta, något som han inte tålde skulle det visa sig. Östen fick hjärtstillestånd, men doktorn fick liv i honom igen. 
En annan episod som återges i boken utspelar sig i Tranås Folkets Park. Parken hade utlyst en tävling som gick ut på att kora Smålands Östen Warnerbring. Östen ställde upp själv, lite lätt maskerad. Han kom på andra plats!
Boken om Östen är full av intressanta anekdoter, ett rikt bildmaterial samt en komplett diskografi. När man läser boken imponeras man över vilken artistisk bredd Östen hade. Det var minsann inte bara "Tyrolerhatten" och Svensktoppstjosan. På 1970-talet gled han längre och längre bort från schlagerindustrin och började istället botanisera bland skånska och danska poeter vars dikter han tonsatte. En riktig pärla i skivkarriären är hans LP med tolkningar av Edvard Perssons melodier, den står sig än idag. 
En hjärtinfarkt i mitten av 1980-talet bromsade upp karriären. En blodpropp gjorde att musikaliteten försvann. Han kom plötsligt inte ihåg en enda melodi, kunde inte ens nynna "Gubben Noak". Tillsammans med sin pianist fick han börja om från början, lära in ton för ton igen. Även om Östen lyckades rehabilitera sig och komma igen blev han aldrig riktigt samma entertainer som innan sjukdomen. 
De sista åren kände han sig bortglömd. Engagemangen blev allt färre. Östen hittades död på ett hotellrum på Gran Canaria en januarimorgon 2006. En av Sveriges finaste sångröster hade tystnat för alltid.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp